ONGESTELD. 

WAAROM?

Waarom worden vrouwen eigenlijk ongesteld? Nou, het is een superbelangrijk deel van ons lichaam dat ons vertelt dat alles goed werkt. In dit artikel beantwoorden we waarom je eigenlijk ongesteld wordt.

Daarom ben je ongesteld

Elke maand ontstaat er slijmvlies in je baarmoeder. Dit slijmvlies is er om je voor te bereiden op een eventuele zwangerschap. Op de helft van je menstruatiecyclus komt er een eicel vrij uit je eierstokken. Raakt de eicel bevrucht met een zaadcel, dan ben je zwanger en blijft het slijmvlies gewoon zitten.

In verreweg de meeste gevallen blijft de eicel onbevrucht. Het slijmvlies is niet nodig en kan dus afgevoerd worden. Daarom maakt je lichaam het stofje prostaglandine aan, dat ervoor zorgt dat je baarmoeder zich samentrekt om het baarmoederslijmvlies af te stoten: je bent ongesteld. Het samentrekken van de baarmoeder kan menstruatiepijn veroorzaken.

Waarom verlies ik bloed als ik ongesteld ben?

Wist je dat je gemiddeld 4 eetlepels bloed per ongesteldheid verliest? En wist je dat Aleve Feminax ook het bloeden helpt verminderen? Het afstoten van het baarmoederslijmvlies gaat gepaard met bloedverlies. Vaak verlies je in het begin van je ongesteldheid het meeste bloed. Hoeveel bloed je verliest, hangt af van verschillende factoren. De ene vrouw bloedt meer dan de andere tijdens haar ongesteldheid. Maar ook deze factoren kunnen een rol spelen: 

  • Erfelijkheid
  • Anticonceptie
  • Stress
  • Voeding
  • Of als je al een keer bevallen bent

Menstruatiecyclus

De menstruatie is niet gelijk regelmatig na de eerste keer ongesteld zijn. Soms kan het wat langer duren tot de volgende menstruatie. Je lichaam moet wennen aan de hormonen en zo kan het even duren voordat de menstruatiecyclus regelmatig wordt.

Wist je dat vrouwen ongeveer 2700 dagen van hun leven ongesteld zijn?

Vrouwen zijn zo'n 2700 dagen van hun leven ongesteld. Dit komt neer op ongeveer 7,4 jaar dat vrouwen aan het bloeden zijn. In percentages is dit 8,9% van je hele leven!

 

KOAG/KAG 80-0125-2702