BLOEDVERLIES

Hoeveel bloed verlies je tijdens je menstruatie?

De hoeveelheid bloed die je verliest tijdens je menstruatie, verschilt per vrouw. Het bloedverlies is meestal tijdens de eerste dagen van je menstruatie het grootst.

Gemiddeld verlies je zo'n vier eetlepels bloed per menstruatie. De hoeveelheid bloed die je precies verliest is afhankelijk van veel verschillende, persoonlijke factoren. Ongeveer 44% van de vrouwen heeft last van overmatig bloedverlies. * De werkzame stoffen in Aleve Feminax zorgen ervoor dat de aanmaak van prostaglandines wordt afgeremd. De menstruatie gaat wel door, maar de hoeveelheid bloed en de menstruatiepijn neemt af.

De rode vlag hangt uit!

Er zijn heel wat manieren om te zeggen dat een vrouw menstrueert, zoals: Opoe is op bezoek, het is weer die tijd van de maand, ze heeft haar periode, de maandstonde of: De rode vlag hangt uit! En ‘ongesteld’, wat is dat eigenlijk? Letterlijk betekent het dat je ‘niet gesteld’ bent, het gaat niet goed met je gesteldheid: je bent een beetje ziek.

Dat er zoveel manieren zijn om niet letterlijk te hoeven zeggen dat een vrouw aan het menstrueren is, geeft wel aan dat er nog altijd een taboe op ligt. Vroeger, maar ook nu nog in sommige culturen, wordt het feit dat je bloed verliest, zelfs als ‘onrein’ beschouwd. En vrouwen moesten zich eeuwenlang zien te redden met bijvoorbeeld opgerolde papyrusbladeren of katoenen doeken om het bloed op te vangen. Gelukkig kun je nu tampons, maandverband of menstruatiecups in alle soorten en maten krijgen. Wel zo prettig en hygiënisch!

Lees hier meer over waarom je eigenlijk bloed verliest

Hevig bloedverlies?

Ongeveer 13%* van de vrouwen ervaart belemmeringen in hun dagelijks leven als gevolg van veel bloedverlies/ angst voor doorlekken. Dit kan invloed hebben op hun werk, sociale leven en algehele welzijn. Het is belangrijk dit te erkennen, aangezien het de noodzaak benadrukt voor betere ondersteuning en begrip in de samenleving.  

Heb je hevig bloedverlies tijdens je menstruaties en heb je daarbij ook last van vermoeidheid of bloedarmoede? En zijn je menstruaties ook lang en onregelmatig? Neem dan contact op met je huisarts.

Lees hier meer over menstruatie

* Het effect van menstruatieklachten op het dagelijks leven, Women Inc. 2022 

Ontdek Aleve Feminax

Aleve Feminax is speciaal ontwikkeld om de oorzaak van menstruatiepijn aan te pakken. Het zorgt ervoor dat de hoeveelheid prostaglandines niet te hoog oploopt. Je menstruatie gaat ongehinderd door, maar buikpijn, rugpijn en hoofdpijn zullen je plannen niet meer in de war gooien. Daarbij helpt Aleve Feminax ook om de bloeding te verminderen. Dit komt door de werkzame stof naproxen.

KOAG/KAG 80-0125-2702