Eetbuien tijdens je menstruatie
Je kent het misschien wel: je hebt opeens zo’n zin in zoetigheid! Je bent de controle over je eetgedrag even kwijt. Heel toevallig moet je ook ongesteld worden. Waarom heb je last van eetbuien tijdens je menstruatie? En, misschien nog wel belangrijker, wat kun je hiertegen doen?
Eetbuien door hormoonschommelingen
Tijdens je menstruatiecyclus schommelen je hormonen. Een van die hormonen is oestrogeen. Oestrogeen zorgt voor je energielevel; oestrogeen maakt je doorgaans energiek. De twee weken voor je menstruatie daalt het oestrogeenlevel behoorlijk. Oestrogeen heeft invloed op een andere stof: serotonine. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd; het geeft je een goed gevoel. Door een te laag niveau van oestrogeen wordt er ook te weinig serotonine aangemaakt. Hierdoor kan je extreme behoefte hebben aan zoetigheid, koolhydraten of zetmeel.
Door het eten van zoetigheid en snelle koolhydraten maakt je lichaam weer meer serotonine aan. Dit geeft je dus een gelukkig gevoel. Dit gevoel kan erg verslavend zijn. Vooral de combinatie zoet, vet en een beetje zout geeft de hoogste serotoninestoot. Niet gek dus dat vrouwen in die periode het gevoel krijgen verslaafd te zijn aan zoetigheid.
De hormoonschommelingen hebben ook invloed op je stemmingswisselingen. De weken dat je oestrogeenniveau erg laag is kun je last hebben van stemmingswisselingen. Deze kunnen er weer voor zorgen dat je meer gaat eten en snacken.
Wat te doen tegen eetbuien
De mogelijke oplossing zit hem in de weken dat je eetlust normaal is. Dit is dus de week van je menstruatie en de week daarna. Zorg dat je bloedsuikerspiegel in deze weken zo stabiel mogelijk blijft. Snelle koolhydraten (zoals witte pasta, wit brood, witte rijst, snoep, gebak, ontbijtkoek, cornflakes, etc.), frisdranken, vruchtensappen, koffie en alcohol zorgen voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Neem hiervan dus niet te veel. Of laat deze producten zelfs even liggen.
Door het combineren van gezonde vetten en/of eiwitten met koolhydraten kun je ook je bloedsuikerspiegel stabiliseren. Ga wel voor gezonde vetten en eiwitten.
Ook kan het helpen om voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan magnesium en ijzer. Veel vrouwen hebben aan die twee mineralen een tekort tijdens hun menstruatie. Voeding dat rijk is aan ijzer: rood vlees, schaaldieren en spinazie. Voeding dat rijk is aan magnesium: pure chocolade, avocado’s en noten.
Tips als je het toch moeilijk krijgt
- Begin de dag met een ontbijt dat je bloedsuikerspiegel stabiel houdt, zoals; havermout, fruit, noten en zaden, en volkorenproducten.
- Zorg dat je voldoende rust krijgt en ook voldoende slaapt. Gemiddeld wordt een nachtrust tussen de 7 en 10 uur als gezond beschouwt.
- Zorg dat je gezonde zoetige snacks bij de hand hebt voor noodgevallen, zoals; (gedroogd)fruit, havermoutkoekjes en yoghurt.
Weetjes over menstruatie-eetbuien
- Je kan tot wel 600 kcal per dag meer eten in de weken voor je menstruatie.
- Veel vrouwen hebben vooral cravings aan chocolade. Dit komt omdat chocolade magnesium bevat. Dit is een stof waar veel vrouwen tekort aan hebben. Chocolade bevat ook fenylethylamine; een stofje dat een rol speelt bij het aanmaken van serotonine.
KOAG/KAG 80-0125-2702