Menstruatie onderzocht
Wist je dat...
… 85% van de Aleve Feminax gebruikers vindt het effectief bij menstruatiepijn
… De helft zit lekkerder in haar vel door Aleve Feminax.*
Aleve Feminax onderzoekt vrouwen tijdens menstruatie
Kramp in je buik, pijn in je onderrug en soms hoofdpijn. Veel vrouwen ervaren lichamelijke klachten tijdens hun menstruatie. Ondertussen weten we steeds meer over de oorzaken. Zo zorgt een verhoogde aanmaak van prostaglandines voor het samentrekken van je baarmoeder. Dit is nodig om het baarmoederslijmvlies af te voeren. Dit samentrekken kan kramp veroorzaken. Verder spelen prostaglandines een rol in het doorgeven van pijnsignalen. Aleve Feminax zorgt ervoor dat de aanmaak van prostaglandines geremd wordt. Maar er is meer…
Onderzoek naar menstruatie
Aleve Feminax deed onderzoek naar menstruatie om inzicht te krijgen in het wel en wee van de ongestelde vrouw. In hoeverre wordt zij bijvoorbeeld tijdens haar ongesteldheid belemmerd in haar dagelijkse activiteiten? Hoe reageert haar omgeving? En hoe gaat zij daarmee om?
Aleve Feminax ondervroeg 1000 vrouwen met menstruatieklachten. Hieronder waren 225 Aleve Feminax gebruikers en 775 niet Aleve Feminax gebruikers.
Lichamelijke klachten zoals buikpijn, rugpijn en hoofdpijn
Verreweg de meest voorkomende klachten zijn lichamelijk: 83% ervaart buikpijn en 66% heeft rugpijn. Jonge meiden (18-25 jaar) hebben vaker last van kramp, terwijl vrouwen in de leeftijd van 35-49 hoofdpijn erg vervelend vinden. Onder lichamelijke klachten verstaan wij ook overmatig bloedverlies. 39% geeft aan last te hebben van veel/overmatig bloedverlies. Daarbij is het belangrijk om te weten dat 38% van de vrouwen eigenlijk niet weet hoeveel bloedverlies normaal is. Bij deze: 4 eetlepels bloed is normaal.
Vermoeidheid ook een relevante klacht
Buikpijn, rugpijn en hoofdpijn staan in de top 3. Vermoeidheid staat met stip op de 4e plek. Maar liefst 61% van de vrouwen voelt zich vermoeid tijdens haar menstruatie. 70% van deze groep denkt dat ijzertekort tijdens de menstruatie vermoeidheid veroorzaakt. 65% is eerder vermoeid mede door veel/overmatig bloedverlies.
Lees hier meer over feiten en fables over ijzertekort en menstruatie
Belemmeren menstruatieklachten de dagelijkse bezigheden?
Ja, menstruatieklachten belemmeren vrouwen weleens in hun dagelijkse bezigheden. Maar liefst 66% geeft aan door haar menstruatieklachten op enige wijze belemmerd te worden. 46% zegt daar soms sociale activiteiten voor af en 9% meldt zich zelfs soms ziek. Op de vraag ‘Wat doe je dan het liefst als je last hebt van menstruatieklachten? Veel vrouwen nemen een pijnstiller, gaan op de bank liggen of nemen een warme douche om de menstruatieklachten te verlichten.
Menstruatie en emotie
Waar of niet waar? ‘Vrouwen zijn vaak emotioneler tijdens hun ongesteldheid’. Er worden vaak grappen gemaakt over de emoties van een vrouw tijdens haar ongesteldheid. Maar het is het echt waar. Liefst 75% van de vrouwen geeft aan tijdens haar menstruatie (erg) last te hebben van emotie, zoals prikkelbaarheid/ neerslachtigheid (57% en stemmingswisselingen (50%). Ook om rekening mee te houden: 55% van de onderzochte vrouwen voelt zich onzekerder tijdens haar menstruatie.
Vrouwen in de leeftijdscategorie 18 – 25 jaar
Maar liefst 68% van de deze vrouwen zorgt ervoor dat haar omgeving niets merkt. Wellicht heeft begrip van haar partner daar ook mee te maken. 43% van de vrouwen geeft namelijk aan meer begrip van haar partner te verwachten tijdens haar menstruatie. Verder vonden wij het opvallend dat meer dan de helft van de jonge vrouwen zich laat beperken door haar ongesteldheid.
Vrouwen in de leeftijdscategorie 26 – 35 jaar
In deze categorie hebben meer vrouwen last van hevige menstruatie (34%). Hoewel deze vrouwen meer weten over de oorzaak van hun menstruatieklachten, twijfelt nog steeds 37% over de mate van bloedverlies. Maar liefst 69% laat zich op enige wijze beperken in de dagelijkse gang van zaken, zij zeggen vaker sociale activiteiten af (51%) dan vrouwen tussen de 18 en 25 jaar.
Goed nieuws
De helft van de wereldbevolking is één keer per maand ongesteld, dat is 12x per jaar. De impact van menstruatieklachten op de dagelijkse activiteiten van een vrouw, krijgt vooralsnog niet de aandacht die het verdient. Menstruatiepijn kunnen we goed verhelpen met pijnstillers zoals Aleve Feminax. Onderzoek naar andere lichamelijke klachten zoals diarree, pijnlijke borsten, overmatig bloedverlies en flauwvallen, maar ook de emotionele aspecten is broodnodig.
Er is ook goed nieuws. In sommige Aziatische landen krijgen vrouwen verlof als de menstruatiepijn zo heftig is dat ze niet meer kunnen werken.
* Onderzoek Aleve Feminax (Testpanel Sanoma uitgevers), april 2016